Ons concept

Bloemen en planten binnen FloraVita kunnen je helpen je beter te voelen. Dit doen ze door je zintuigen aan te spreken.

De juiste keuze in bloemen, samenstelling en ook de wijze van samenstellen of schikken speelt een belangrijke rol. Om dit praktisch toepasbaar te maken zijn, in samenwerking met groene conceptontwikkelaar Kim van der Leest, diverse bloemen- en plantrecepten gemaakt.

Wil je meer informatie over het concept en de werking op je zintuigen lees snel verder.

Bloem overlay

Zintuigen

Als mens hebben we 95% van onze bestaansgeschiedenis doorgebracht in een natuurlijke, groene omgeving en wonen eigenlijk pas relatief kort massaal in steden.

Onze zintuigen zijn hier nog niet goed op aangepast. De mens ervaart zijn leefomgeving via de zintuigen en heeft een sterke zintuiglijke verbinding met bloemen en planten.

Zien, ruiken, voelen en proeven heeft effect op onze emotie, ons gedrag en welzijn. Alleen al de kleuren en geuren van bloemen kunnen onze gemoedstoestand met 69% verbeteren. Als je boeketten, bloemen- en/of plantarrangementen maakt die meerdere zintuigen tegelijk aanspreken is het effect groter. Belangrijk is dat de totaalbeleving klopt. Een qua kleur rustgevend boeket met een zeer onaangename geur zal niet ontspannend werken.

Vorm

Patronen
In de natuur vinden we veel zelfherhalende (fractale) patronen. Ons visuele systeem heeft zich gespecialiseerd in het verwerken van deze patronen, om zo snel onderscheid te kunnen maken tussen bijvoorbeeld een varen, voedsel of vijand tussen het bladerdek. Voor onze hersenen zijn deze herhalende patronen heel prettig. Ze fascineren onze hersenen op een milde manier wat bijdraagt aan rust, herstel van stress en positieve emoties. Zelfherhalende vormen vind je terug in bloemen als roos, dahlia’s, zonnebloemen en planten als varens en vetplanten. Ook symmetrie in de vormen van bloemen en planten geeft rust. Als we de ene helft of een deel zien zijn de andere helft of delen voorspelbaar. Dit is voor onze hersenen “aandacht zonder moeite”.

Symmetrie
Symmetrie vind je terug in 2-zijdige symmetrische bloemen, bijvoorbeeld een orchidee. Daarnaast heb je rond-symmetrische bloemen zoals een chrysant of gerbera. Die je op vele manieren kunt spiegelen in een linker en rechterhelft.

Verandering

Levend groen verandert, dit kunnen wij waarnemen, ervaren wij als prettig en blijft steeds aantrekkelijk om naar te kijken. En wat denk je van de geur van echte bloemen en/of planten die de de lucht vochtiger maken. Verandering zien we terug in bijvoorbeeld:

• Het openen van bloesemtakken of rozenknoppen.
• Het uitkomen van bollen en knollen zoals hyacint, narcis of amaryllis.
• Het uitbloeien van een Phalaenopsis bloem/plant.
• Doorgroeien op de vaas zoals freesia
• Verandering in vorm en kleurschakeringen. Denk aan een ridderspoor, gladiool of lisianthus.
• Bloemen die veranderen van kleur. Denk aan tulp jonquières, pioenroos Coral Sunset.

Bij planten zit de verandering met name in het groeien van nieuwe bladeren. Diverse groene planten gaan ook bloeien. En bij bepaalde soorten zien we zelfs een “snelle” beweging. Denk aan de calathea die ’s avonds zijn bladeren oprolt en ‘s ochtends weer uitrolt. Of kruidje-roer-me-niet of de venusvliegenvanger die bij aanraken dichtklapt.

Koninklijke VBW heeft in samenwerking met groene conceptontwikkelaar Kim van der Leest FloraVita ontwikkeld.

Partners

VBW logo
Sociaal Fonds Bloemendetailhandel logo
Plantion logo
Fabulous Freesia logo